
oznacza, że nie była ona palona. I każdy kto nabył kawę musiał osobiście ją palić. Było tak aż do końca dziewiętnastego wieku. Każdy majętniejszy dom posiadał w swojej kuchni specjalną maszynkę do kawy. Wielu ludzi nie potrafiło jednak poprawnie palić kawy i dlatego chętnie wybierało się na nią do kawiarni. Dziś również chodzimy do kawiarni na kawę i często zamawiamy kawę w restauracji, lecz nie dlatego, że nie mamy jej palonej. A dlatego, że przy kawiarnie stały się miejscem spotkań towarzyskich. Jest tam serwowana kawa włoska i wiele innych. Są w kawiarni ekspresy do kawy i możemy się napić kawy z ekspresu. A przy tym spotkać się z przyjaciółmi lub załatwić jakiś interes. Gdzie uprawiana jest kawa? Dziś kawę uprawia się w ponad siedemdziesięciu regionach świata. Wszędzie tam, gdzie istnieje strefa tropikalna. A więc w Azji, Afryce, Oceanii i obu Amerykach. Na uprawie kawy nie można zarobić łatwo i szybko. Gdyż kawowiec daje pierwsze owoce dopiero w trzecim lub czwartym roku.
I chociaż pić możemy ją od
Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.
Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.
Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.
Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.
Inni natomiast preferują do parzenia ekspresy
Ekspresy do kawy, kawa włoska to artykuły, które z całą pewnością nie zostaną niezauważone. Dlaczego? To oczywiste, ponieważ kawoszy u nas nie brakuje. I pomyśleć, że przed laty kawy prawie w naszej rzeczywistości nie piło się. No cóż, czasy się zmieniają, a wraz z nimi zmianie ulegają nasze zachowania i przyzwyczajenia. Świat nie stoi w miejscu, to jasne.
Każdy z nas ma chyba swój ulubiony gatunek kawy i sposób jej przyrządzania. Jedni parzą więc kawę "po turecku". Nawiasem mówiąc, nie ma to nic wspólnego z Turcją. Inni natomiast preferują do parzenia ekspresy ciśnieniowe, a jeszcze inni piją kawę li tylko z klasycznej włoskiej kafeterki. I niech tak zostanie, bo gdyby wszyscy byli jednakowi, nasz świat byłby po prostu nudny, a tak jest bardziej ciekawie.
Niektórzy twierdzą, że tylko kawa włoska zasługuje na uwagę. Coś na pewno jest w tym stwierdzeniu. Najlepiej jeszcze byłoby, gdyby można się było napić jej we Włoszech właśnie. Ale to marzenie można spełnić. Czemu nie? Do Pięknej Italii można pojechać nawet na weekend. Wsiadamy w samolot i lecimy do ojczyzny Dantego i Petrarki. Zatem do dzieła.